Skąd pochodzi tradycja łamania się opłatkami

Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijne wieczerzy bez łamania się opłatkami. Ten cienki, biały kawałeczek chleba bardzo dużo symbolizuje, bowiem chleb jest przecież jednym z podstawowych symboli szczęścia i dobrobytu. Taka tradycja narodziła się dawno temu, ponieważ już w początkowych latach chrześcijaństwa, gdzie była symbolem komunii duchowej. Z czasem opłatki zaczęto zanosić do domów, dla osób które z różnych powodów nie miały możliwości uczestniczenia w nabożeństwie, żeby stać się w pewnym momencie jednym z symboli Bożego Narodzenia.

Jak się okazuje utrzymywanych nie tylko w Polsce, lecz również chociażby we Włoszech, na Słowacji w Czechach. Tradycyjne opłatki mają formę bardzo cienkich płatków z chleba. Przeważnie ich kolor jest biały, ale można też znaleźć w sprzedaży wersje kolorowe, przeznaczone dla zwierząt. W naszej tradycji jest nakazane, żeby w czasie wigilii łamać się białym opłatkiem, i takie też pojawiają się najczęściej na wigilijnych stołach. Opłatki na święta robione są jedynie z białej mąki i wody, bez żadnych innych dodatków.

Z wymieszanej porządnie masy formuje się cienkie płatki, jakie wypiekane są następnie w piecu przez kilka minut, a później cięte i pakowane. Produkcja opłatków odbywa się przez okres całego roku, lecz największe jej natężenie przypada na okres między wrześniem a grudniem. Zwykle opłatki można dostać w praktycznie każdym sklepie, a jeśli ktoś będzie chciał mieć je poświęcone, to musi się po nie wybrać do któregoś z kościołów.

+Tekst Sponsorowany+

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić